Toen Jaap Nonhebel in 2006 bij Geha Laverman binnenstapte, had hij al een lange veelzijdige carrière achter de rug in de voedselindustrie. Begon als kok maar de engineering van horeca machines kreeg al heel snel zijn interesse.
Bij een kok is het enige dat telt wat op het bord komt. Perfectie! Als het op zeeftechniek aankomt is Jaap bij Geha Laverman een meester-kok. Het enige wat telt is het eindproduct. Daar wordt je op afgerekend.
Jaap staat graag aan de zeefmachine. ‘Zeven werkt bij elke klant weer net anders. De machines en zeefdekken verschillen niet veel. De manier waarop er gezeefd wordt is vaak een stukje bedrijfscultuur. Iedere klant waar je komt pakt het weer anders aan en zo leer je ontzettend veel.’ Jaap heeft de kracht en het geduld om het hele verhaal – hoe zij problemen in het verleden hebben opgelost – aan te horen. Helpt hardnekkige problemen op te lossen.
Toeval – is het toeval? –wil, dat Jaap heel veel klanten heeft met zeefinstallaties. Zien waar het fout gaat, maar ook zien waar het nog beter kan.
eenmaal in de verwerkingshal zag ik eigenlijk direct wat er aan de hand was: drie valpunten waardoor het product rechtop door een maas viel
Waar gaat het veelal fout? ‘Verkeerde zeven of verkeerd afzeven! Zo bezocht ik laatst een klant die teveel lange delen in zijn eindproduct had. Hij wilde graag overstappen naar een bij ons aangevraagd driedimensionaal dek. Eenmaal in de verwerkingshal zag ik eigenlijk direct wat er aan de hand was: drie valpunten waardoor het product rechtop door een maas viel. Het product kwam eigenlijk nooit echt plat te liggen op de zeef. Deze probleempunten waren snel aangepast. En met succes, problemen waren verledentijd. Kwestie van machine afstellen en aanpassen. Door dit advies liep ik wel een mooie order mis – was onnodig, zou voor de klant een slechte investering zijn geweest. Dat was wel even slikken!’
‘Ook wordt er vaak te klein afgezeefd. De zeefdekken slibben dan al heel snel dicht. Dat gaat nooit werken. Voor verenstaal kiezen, terwijl je toch ècht voor RVS moet gaan! Verenstaal roest, wordt daardoor stroever, en daarmee werk je verstopping in de hand.
Al je heel klein wilt gaan zeven moet je materiaal of kurkdroog zijn of door en door nat, anders heb je gegarandeerd problemen. Veel problemen zijn op te lossen door op een andere vorm draadzeef over te stappen en als je meerdere producten over dezelfde zeef wilt kunnen scheiden dan is het kunststof Clip-Tec systeem vaak een goede oplossing omdat het zich vanwege een ruim aanbod aan verschillende uitvoeringen zeer goed aan het product laat aanpassen.
‘Dan een sluipende boosdoener: gebrek aan onderhoud. Sommige machines zijn zo vol gekoekt dat ze bijna bezwijken onder hun eigen gewicht. Bij andere machines is de agressiviteit verdwenen omdat de veren allang aan vervanging toe zijn.
‘Terug naar de zeefdekken. Wat het meest belangrijke blijft is de maaswijdte. Hoe kleiner je afzeeft des te kleiner is je productiecapaciteit. Als iets 26 mm mag zijn ga je niet met maaswijdte 25 mm aan de haal. Voortdurend feedback over de samenstelling van je eindproduct zorgt ervoor dat je de juiste keuze omtrent je zeefdek kunt nemen en haal je het maximale uit je productie.
‘Soms zijn er andere factoren die spelen. Zo zijn er klanten die overstappen naar PU om wille van het geluidsniveau. PU-zeven zijn zoveel stiller dan stalen. Mits de capaciteit van je zeefinstallatie het toelaat kun je probleemloos overschakelen van staal naar PU. Maar ook als dat niet het geval is wordt er soms gekozen voor een klein capaciteitsverlies, denk aan de mobiele installatie in een woonwijk.
Niet zelden gaat Jaap met een CAD-programma aan de slag om een zeefindeling te bedenken die er werkelijk toe doet: steeds met de kwaliteit van het eindproduct en productiecapaciteit voor ogen. Misschien openbaart zich daar de obsessiviteit die een kok nu eenmaal van nature heeft. Het beste resultaat van vandaag kan immers morgen nog beter.